Stemningsrapport fra mesterklassene 2021

Stemningsrapport fra mesterklassene til Firouzeh Khosrovani og Fred Wiseman lørdag 13. november 2021

«The imagination of a child can be more real than reality».

Slik lyder et sitat fra Firouzeh Khosrovani under mesterklassen i dag, på spørsmål fra moderator Kalle Løchen om minnene i filmen tilsvarer et barns fantasifulle og begrensede oppfatning av virkeligheten. Khosrovani er aktuell med filmen «Radiograph of a Family» som hadde visning under festivalen og som vant pris for beste film under IDFA 2020.

Under mesterklassen snakker Khosrovani om filmen, som maler et portrett av hennes egne foreldre og barndomshjemmet. Hun sammenligner familiehjemmet med Iran, og splittelsen mellom foreldrenes ideologier som et direkte bilde på splittelsen i resten av det iranske samfunnet. På spørsmål om filmen like gjerne kunne hett «Radiograph of a Country» ler hun litt, men nikker. Samtidig påpeker hun at filmen også er en kjærlighetshistorie mellom moren og faren, som på tross av ulikhetene forblir sammen frem til farens død. Selv sier Khosrovani at hun håper at hun kan være like tolerant, tålmodig og snill som faren. Etter mesterklassen var det åpent for spørsmål fra salen og det var mange som hadde tanker rundt filmen. Flere kom også opp etter mesterklassen for å takke Khosrovani for den gripende, dype og vakre filmen hun har laget.


Litt senere var det tid for Fred Wisemans mesterklasse, og salen satt dypt lyttende til Wisemans facinerende og fornøyelige utbroderinger om det å lage film. Wiseman sier blant annet om dokumentarfilmskaping: «you have to be prepared to deal with chance. It’s a combination of luck and good judgement.»

Med selvinnsikt og humor beskriver Wiseman sin tilnærming til film og dokumentarsjangeren. Han viser også sterke scener fra egne filmer, som tydelig viser hvorfor denne mannen har fått så mye anerkjennelse i det internasjonale filmmiljøet. Moderator for samtalen var filmregissør Margreth Olin, som lenge har vært fan av Wiseman og som er dypt berørt av filmene hans. På slutten av mesterklassen bukket Wiseman til stående applaus fra publikum.

Festivalen retter en stor takk til filmskaperne og til dere som deltok på mesterklassene.