Ken Loach på Nordic Docs 2022

Mesterklasse med Ken Loach på Nordic Docs 2022. Informasjon om årets mesterklasser kommer.

Med 110 priser på peishylla, blant dem to Gullpalmer fra Cannes og to European Film Awards, samt ytterligere mer enn hundre prisnominasjoner, topper nok Ken Loach listen over prisbelønte filmregissører.

Kjent for sin evne til å fremstille det engelske samfunnet, og gjerne arbeiderklassen, på et glitrende og usminket vis. Filmen vi viser fredag kveld, «Kes», ble av de Britiske filminstituttet stemt frem som syvende beste film i engelsk filmhistorie.

Også glitrende «dokumentarisk fotografert» av den meritterte britiske filmfotografen Chris Menges BSC ASC. Chris Menges besøkte forøvrig Nordic/Docs i 2018.

Loach har vunnet flest priser for spillefilmene sine, men jobbet i en årrekke som dokumentarfilmregissør for blant annet BBC der han lagde dokudramaer som f.eks. «Up the Junction» og «Cathy come home» begge portretter av arbeiderklassemennesker i konflikt med autoriteter. Loach lagde flere filmer om gruvearbeidermiljøene under kullstreikene på 1980-tallet, blant dem «Which side are you on». I 1989 regisserte Loach dokumentarfilmen «Time to go», som argumenterte for at britiske soldater burde dra hjem fra Nord-Irland. Filmen ble vist på BBC til tross for den harde kritikken mot britisk militær innblanding. Loach ble I 1988 tildelt den Britiske ordenen «Order of the British Empire» (OBE), men sa nei takk med følgende begrunnelse:

Denne ordenen står for alt det jeg mener er avskyelig, det Britiske Imperium er et monument over erobring og grov utnyttelse av annen manns eiendom. Jeg sa nei til å ta imot OBE-ordenen fordi det ikke er en klubb du vil være med i når du finner ut hvilke andre skurker som er medlemmer.

Vi er utrolig stolte over at Ken Loach velger å komme til NordicDocs for å fortelle om filmene, erfaringene og utfordringene sine.

Kom og møt ham lørdag 12 november kl 12:00 på Fredrikstad kino, i samtale med Kalle Løchen. Det blir selvsagt q+a.

Foto-credit av Ken Loach: Paul Crowther