2023: Fokus Jan Knutzen

Filmvisning av og med Jan Knutzen

«Filmene til Jan Knutzen er noe helt for seg selv. De tilhører så å si sin egen genre. En Knutzen-filmkjenner man igjen med én gang; på den slentrende kjølig-ironiske tonen, den essayistisk prøvende stilen, den hemmelighetsfulle serien av assosiative sprang og kontraster, den pregnante formviljen, den coole og ofte idiosynkratiske bruken av jazzmusikk, og Per Christensens kommentatorstemme med sin særegne intonasjon og tonefall. I sine filmer forener Jan Knutzen det lette og elegante med det underfundige og dypsindige.» skrev Gunnar Iversen i Kortfilmfestivalens programkatalog i 2003.

Jan Knutzen vant Nordic Docs Ærespris i 2017.

 

Filmvisning 1:

Filmmannen Jan Knutzen  (No 2023) 37min  Regi: Trygve Hagen

Filmregissøren Trygve Hagen er en av mange som har vært fascinert av Jan Knutzens form og tilnærming til visuell kommunikasjon. I tillegg jobbet Hagen som assistent for Knutzen på flere av hans filmer. Hagen har her laget et portrett av Jan Knutzen som veksler mellom opptak av Knutzen i arbeid intervjuer og klipp fra Knutzens filmer.

 

Filmvisning 2:

Boplicity   (No 1994) 37 min Regi/foto/klipp: Jan Knutzen

Boplicity er en filmatisk refleksjonover 60-årene eller over erindringen av 60-årene: «For mitt vedkommende falt ungdommen sammen med tv-alderen. Mine erindringer ligger i fjernsynets arkiver. Andre vil mene at fortiden var helt annerledes».

Jan Knutzen regnes som en av Norges mest særegne og nyskapende stemmer i norsk dokumentarfilm. Boplicity vant Gullstolen på Kortfilmfestivalen i 1994.

 

Samtale med Trygve Hagen og Jan Knutzen etter visningen.

Sted: Fredrikstad kino

Tidspunkt: Lørdag 30 september kl 16.00 (Programlengde1 t 45 min)