Daghøyskolen med kunstutstilling under Nordic Docs

Utstillingen åpner torsdag 28 september kl. 14:00, og det er den lokale Daghøyskolens elever som stiller ut verkene sine – alt fra tegning og foto til keramikk. Elevene skal også ha matsalg under festivalen, med matretter laget av Mat og ernæring elevene og Livsmestringslinjen.

Nylig møtte vi to av elevene og fikk stilt dem noen spørsmål om utstillingen og om Daghøyskolen. Sarah (25) og Kim (34) bor i Fredrikstad og har begge vært elever ved Daghøyskolen i 3 til 4 år. Sarah går på Kreative fag og Medier og kommunikasjon, hvor hun for det meste tegner og skriver, mens Kim går på Mat og ernæring hvor de lager kreative og sunne retter.

-      Kan dere fortelle litt om Daghøyskolen for de som ikke er kjent med skolen fra før av?

Sarah og Kim

Kim: Daghøyskolen betyr litt forskjellig fra person til person egentlig. Det er et lavterskeltilbud via AOF, - og det er jo en del som bruker det som en mellomstasjon, fra en situasjon hvor de ikke har vært i arbeid på grunn av sykdom eller annet, til å komme seg i jobb igjen. For meg så er det hovedsakelig en sosial møteplass. Jeg er uføretrygdet, som er hovedgrunnen til at jeg kan være her og trenger å gå her.

Sarah: Daghøyskolen er et sted hvor folk som faller litt av A4 arket kan møtes. Folk som vanligvis ikke kommer seg på skole eller jobb uten mye hjelp. Hjelp som de kanskje ikke får med engang, eller som de er i prosess med å få via Nav for eksempel. Daghøyskolen er et sted der man kan være sosial, være kreativ og ha det gøy. Vi drar jo masse på turer, lager masse god mat, kreativiteten til folka her er vanvittig! Alt fra tegninger og keramikk til Photoshop og kreative matretter som jeg ikke engang vet hvordan jeg skal stave eller uttale, så det er veldig moro.

 -      Kim, du studerer Mat og ernæring på Daghøyskolen, hva var det med akkurat det kurstilbudet som tiltrakk deg?

 Jeg synes at det sosiale og arbeidsmiljøet der var så kult, så det er egentlig hovedgrunnen til at jeg går der. Det er ikke sånn at jeg er sykt opptatt av å lage mat, men det er kult å lage mat til folk og få tilbakemelding og slikt. Det er andre fordeler også. Linda, som er lærer der, er utdannet både kokk og ernæringsfysiolog, pluss at hun har kurs i pedagogikk og annet. Så hun kan jo masse om mat og ernæring. Så jeg har fått vite om masse i forhold til mitt eget kosthold.

-      Hva har det gitt deg å være elev på Daghøyskolen?

 Sarah: Skolen for meg er et sted å dra til, et sted hvor jeg kan møte folk, være sosial og kreativ. Jeg er veldig glad i Daghøyskolen, og jeg er veldig glad i lærerne. De er veldig ålreite å snakke med. Hvis jeg har det dårlig så hjelper de meg gjennom det. Hadde jeg ikke hatt skolen så hadde jeg blitt mye hjemme. Så for meg er jo Daghøyskolen på en måte et fristed.

 

Kim: Hovedsakelig ett ord: sosialisering. Jeg har alltid vært litt sånn einstøing, og til tider isolert meg. Ikke så mye de siste årene, men tidligere har det vært en del av det, og mye inaktivitet. Så hovedgrunnen er sosialisering, aktivitet i hverdagen, det å komme seg ut.

-      Hva betyr kunsten for deg Sarah,og jobber du med noe spesielt nå?

 Kunst er en måte for meg å få ut ideene mine på. Det er en måte for meg å uttrykke både følelser og ideer. Jeg har alltid vært en veldig kreativ person, så det er egentlig det det går i både på skolen og hjemme. Jeg er veldig glad i fantasy, så jeg tegner mye eventyrfigurer, feer for eksempel.

 

Jeg har blitt inspirert av Spiderman Into the Spiderverse filmserien, hvordan bylandskapet vokser med deg nesten. Så et slikt bylandskap, og en karakter som er fullstendig fri midt ialt, er det jeg prøver å få på arket nå. Så det blir veldig spennende å se når det blir ferdig, om jeg føler at jeg fikk det til eller ikke.

 -      Hva blir ditt bidrag under festivalen?

Kim: To av dagene skal vi lage mat til både de frivillige og gjestene. Et av hovedpunktene med maten vi lager på kjøkkenet er at vi prøver å lage etter økonomi, helse og bærekraft.

Sarah: Jeg utstiller tegninger. Jeg tegner digitalt, så det blir printet ut her på skolen og satt i rammer. Det er mellom 6 og 8 tegninger som jeg skal ha utstilt. Veldig spennende!

-      Gleder du deg til festivalen og utstillingen, Sarah?

 Ja, jeg vil vel si at jeg gleder meg. Jeg er for det meste nervøs. Det er en veldig stor utstilling vi har sagt ja til, og fått lov til å være med på. Det her blir vel den største utstillingen vi har hatt, så jeg er veldig nervøs for reaksjonene til folk. Vi ble invitert til Nordic/Docs i fjor og det var veldig koselig. Vi fikk sitte inne på kinoen og sett på dokumentarer og sånt. Så jeg er veldig spent, det er jeg!

-      Er det noe annet du ønsker å si avslutningsvis, Kim?

 Det er jo ganske kult da, at Dennis som er lærer på filmlinja her har med en dokumentar under Nordic/Docs. Og Boo, som også går her, er også en av de bak den dokumentaren. Og så er det jo litt spennende å være hovedutstilleren på en såpass stor festival.

Daghøyskolen er jo egentlig et utrolig godt tilbud her i Fredrikstad, men det er liksom ingen som vet om det. Marianne (daglig leder ved Daghøyskolen) sier jo at Daghøyskolen er Fredrikstads best bevarte hemmelighet. Men nå får vi vist oss litt frem på Nordic/Docs da.

Les mer om den offisielle åpningen av kunstutstillingen her: https://www.nordicdocs.no/program/offisiell-apning-kunstutstilling

 

Foto og tekst: Sara Lockertsen