Mennesker i kamp!

Møt filmskaper Aslaug Holm og forfatter Madeleine Schultz i samtale med Anne Fjellro (leder av litteraturfestivalen Ord i Grenseland) Lørdag kl 18.00

Hvilke verdier styres landet vårt etter? Hvor blir det av omsorgen i dagens samfunn, og hvorfor verdsetter vi ikke omsorg mer enn vi gjør, når vi alle sammen er helt avhengig av den?

Aslaug Holms filmer står aldri med lua i hånda. I Blokka møter vi tretti beboere i en blokk på Sagene, som kjemper for hjemmet sitt mot makt og penger. I filmen Bunadsgeriljaen (regi Marie Nilsen Neira) møter vi kvinnene som tar på seg bunaden for å redde landets minste fødeavdelinger. 

Dokumentarfilmskaper Aslaug Holm har over lang tid fulgt beboerne i Maridalsveien 128 og kampen deres mot en eiendomsgigant som har kjøpt opp blokka deres med planer om å pusse opp. Konsekvensen av oppussingen er økt husleie, noe som betyr at flere av beboerne er nødt til å flytte. Dette er en «David mot Goliat»-fortelling som viser den enorme motgangen beboerne møter, og om et av våre mest basale behov - et trygt sted å bo, og om håp, svik og markedskrefter - fortalt gjennom livet i en liten bygård. Sentralt i filmen er spørsmålet; Hva vil skje med byen vår når vanlige mennesker presses ut av boligene sine, og bare de rike har råd til å bo i Oslos sentrumsområde?

Madeleine Schultz er nettopp ute med boken Verden brenner og vi skriver om våre barn. Her skriver hun om å bli mor for andre gang og reflekterer rundt begrepet omsorg. Gjennom ni måneder i barselpermisjon tar Madeleine Schultz oss med inn i omsorgens verden, både gjennom sine egne erfaringer, men også gjennom kulturhistorien og samtiden vår. Hun argumenterer for at det ligger viktige politiske løsninger for fremtiden i å løfte omsorgens verdi.

Filmen Bunsdageriljaen. En vårdag i 2019 tar Anja Cecilie Solvik en viktig bestemmelse, hun tar på seg Nordmørsbunaden og lover at hun ikke skal ta den av før de får reddet fødestuen i Kristiansund. I filmen følger vi geriljaleder Anja og kvinnenes kamp på kyst-Norge, for å beholde fødetilbudet i hjembyen. Bunadsgeriljaen startet våren 2019 og har nå over 100 000 medlemmer. Hvem er kvinnene bak geriljaen, og hvorfor har så mange menneskerengasjert seg i denne saken?

Arrangementet er et samarbeid mellom Nordic Docs og Ord i Grenseland.

Aslaug Holm er en av Norges mest anerkjente og prisbelønnede dokumentarfilmskapere, og jobber både som regissør og filmfotograf. Hennes personlige film Brødre har reist verden rundt og vant den prestisjefylte hovedprisen på HotDocs Film Festival i Toronto (2016). Holm ble nominert til tre Amanda i 2015 for Brødre, og vant prisen for Beste regi, som første dokumentarfilmskaper i Amandas historie. Hun var dokumentarfotograf og klipper på Heftig og begeistret (2001), som fikk Amanda for Beste Film og Beste dokumentarfilm, og som vant en rekke internasjonale priser. Holm ble tildelt Filmkritikerprisen for Oljeberget (2006), og fikk Folkets Amanda for Generasjon Utøya (2021), som hun har regissert sammen med Sigve Endresen. Hun er co-regissør og fotograf på A-HA the Movie (2021), som vant publikumspris under Tribeca Filmfestival. Aslaug Holm vant Amandas Gullklapper i 2007, for sitt kunstneriske virke som fotograf og regissør, og ble tildelt Aamot-statuetten i 2021 for fremragende innsats i norsk filmproduksjon.

Madeleine Schultz debuterte med boka F-ordet – 155 grunner til å være feminist (2015). Siden den gang har hun jobbet som journalist, med feminisme og vold mot kvinner som sitt hovedfelt. I 2021 kom hennes andre bok Morslinjer – Voldens sildring gjennom tre generasjoner. Denne høsten er hun aktuell med boken Verden brenner og vi skriver om våre barn. Ni måneder i omsorgens arbeid.

Anne Fjellro jobber til daglig som programansvarlig ved Litteraturhuset Fredrikstad. I tillegg er hun leder av litteraturfestivalen Ord i Grenseland,og i 2017 var hun med starte Filmprek ved Fredrikstad kino. Anne har studert litteraturvitenskap, idéhistorie og psykologi, med master i organisasjonspsykologi.