Nordic Docs juryens begrunnelse 2023

Dokumentarfilm under 30 minutter. Hederlig omtale.
En fiskerdatter i Lofoten arver farens fiskerbåt. Hvorfor og hvordan skal Sisilie ta tradisjon og tilhørighetvidere fra et yrke med slit, uvær og annen barsk risiko-  og samtidigforbli selv? Utvikle seg på egne premisser.?
Forholdet til faren er vakkert, innimellom en lunende ankringsplass. Hun får frem sine prøvende tanker overfor en livsform som ifølge et seigt rykte har vært så dominert av røff mannesvette og salt munnbruk. Filmen har et våkent visuelt blikk for de fortellende detaljene. Regissøren viser en våken følsomhet for dokumentarens muligheter., ikke minst som menneskeskildring.  Her snus tittelens innhold om fra det dekorative og noen ganger destruktive til det aktive og konstruktive.
Juryens hederlige omtale går til «Havfrue» av Eilif Bremer Landsend.

 

Dokumentarfilm under 30 minutter. Vinnerfilm
Vinneren både sjarmerer og varmer. Portrettgalleriet av mennesker på gater og torg kan først virke som bagateller fremført i forbifarten. Men her demonstreres diskret og nennsomt det som et filmkamera kanskje aller best kan anvendes på: Nærstudier av ansikter, i all uttrykksrikdom, lett spørrende og gåtefullt nølende, men mer og mer smilende, med rynker av levd liv, av lykkelige overraskelser, av følelser og halvformulerte tanker. Savn og sorg avdekkes nesten umerkelig. Sikkert og sindig tilrettelagt - og vakkert. Vinneren av kategorien er «Show Me your Face When You Look at a Stranger» av Nora Nivedita Tvedt.

 

Dokumentarfilm mellomlengde (30-60minutter)

Jurys honorable mention – Juryens hedersomtale.

 

Tenk deg å være statsløs. Tenk deg å leve livet ditt i limbo, i en ventehall på en flyplass, fanget mellom to stater som ikke vil ha deg. Dette var virkeligheten til en av hovedpersonene i 2 år, mens hans familie hjemme i Norge jobbet i nesten 4 år for å få han hjem til familien, og en sønn på 3 år han aldri hadde møtt. 

I denne filmen tar regissøren oss tett inn på en familie i krise, og viser oss både oppturer og dype skuffelser. Men igjen står en sterk familie med et enormt samhold, og som ikke gir opp håpet om en dag å være sammen igjen.

Vi i juryen gir en honorable mention til «Flyplassmannen», regissert av Brita Sørli Jærnes.

 

Dokumentarfilm mellomlengde (30-60minutter)

Vinnerfilm:

Hvordan forstå kunsten, kunstneren og dennes arbeid? Årtes vinner i kategorien ‘Filmer30- 60 minutter’ påtar seg oppgaven å dykke ned i et solid kunstnerskap, og å portrettere kunstneren bak kunsten. For hva er egentlig kunstnerisk utviklingsarbeid? Hvordan reflekterer vi over våre metoder og prosesser, og hvordan formilder vi dette til omverdenen? Med denne filmen får vi et unikt innblikk i  prosessen fram mot en utstilling, kunstnerens utforsking av materialer og store formater, kombinert med livsvalg og de menneskene man står i nær relasjon til, gir oss en unik kunnskap om hva det kan si å være kunstner og menneske. 

Vinneren av kategorien Filmer mellom 30 og 60 minutter, er: ‘Hester dør stående’, regissert av Kari Berge.

 

Beste dokumentarfilm, helaftens:

 

Jurys Honorable Mention/Jurys hederlige omtale: Filmer over 60minutter

Hvordan kan vi som ikke er syke forholder oss til psykisk helse? Og hvordan er det som pårørende og være vitne til hvordan dine kjære blir behandlet innenfor psykiatrien i Norge? I denne filmen gir regissøren oss et nært og personlig innblikk som pårørende i en kamp hvor psykisk helse, menneskerettigheter og tvang står i sentrum. 

Filmen er en sjangerutforskende film som er bygget opp som en nyhetssending, hvor vi følger reporter gjennom reportasjer og redaksjonsmøter, men også får et innblikk i hvordan hun har det på privaten som pårørende. Vi i juryen mener regissøren har regissert en unik og modig film som utfordrer sjangeren «dokumentarfilm» på en spennende måte.

Vi i juryen ønsker derfor å gi en honorable mention til «The Recovery Channel», regissert av Ellen Ugelstad.

 

 

Vinner: Beste Dokumentarfilm, helaftens:

Hva betyr det å ha et hjem? Å eie et hjem? Og å risikere å miste sitt hjem? Årtes vinner i kategorien ‘Filmer over 60 minutter’ undersøker filmskaperen disse verdiene, men mer enn det: hun skildrer et samfunn i samfunnet, bestående av beboerne i en leiegård på Sagene i Oslo. Gjennom velkomponerte bilder får vi innblikk i et mangfoldig univers der en Davids kamp mot Goliat gir oss håp, også når selv politikerne later til å opptre unnfallende.

Med filmen ‘Blokka’ viser Aslaug Holm igjen hvilken usedvanlig sterk regissør hun er, når hun med sterkt engasjement for sitt eget nabolag, skaper en fortelling som strekker seg langt utover hennes egen bydel. I filmen ‘Blokka’ løfter hun frem enkeltmennesket, men også betydningen av å stå sammen. 

Vinneren av kategorien Filmer over 60 minutter, er: ‘Blokka’, regissert av Aslaug Holm.