Årets Nordic /Docs program vil by på et stort mangfold, enestående historier og unike fortellerstemmer. Endelig program publiseres 20 april.

Nordic /Docs arrangeres for åttende gang i 2020. En av Norges mest suksessfulle visningsarenaer, Fredrikstad Kino, er som før vår hovedbase. Vi er i år også på Fredrikstads nye flotte storstue for kulturarrangementer: Litteraturhuset.

Programmet i 2019 besto av:

56 nye norske og utenlandske filmer.

6 stk undervisningssemiar om dokumentarfilm.

2 stk mesterklasser.

14 regissør samtaler.

En Filmprek + Prisutedeling og afterparty.

Kick off starter allerede onsdagen med to lokale filmer: «Under samme tak»  filmen om sykehuset – hvor regissør Vanja Larsen har dokumentert dag og natt, de siste ukene av livet inne i de gamle gule tårnbygningene på Cicignon, som aldri mer skal være sykehus. Gunnar Bjerketvedt vil vise sin helt nye film om «Hvalfangsten»

Filmene som åpner årets festival er Aboozar Amini`s film Kabul, City in the win og Gørild Mauseth / Tommaso Mottolas korte dokumentar Kjærlighet er….. En regissør som risikerte livet sitt for og lage filmen om Afganistans støvete, røffe og vakre hovedstad Kabul. Krig sett gjennom barns øyne er et tema som også går igjen i flere filmer i år, feks poetisk realisme i Thee Yazen Al Obaide og Mads Muri`s «The Future of Iraq», Kristian Pedersens animerte «Little Boy».

I den svenske SivanDivan av Gustav Ahlgren og Emilie Jønsson, får du føle på kroppen hva en fallert operasanger er i stand til, når hennes comeback gjøres klart etter 30 års stillhet fra media og scene og endelig får stjernen ut av hiet og sin ydmykende tilstand. Hun booker sin hittils kanskje viktigste og «største opptreden». Fra Sverige viser vi også Lina Mannheimers «Mating/ Parning», kanskje årets friskeste «take» på den klassiske ungdomsforelskelsen, når filmskaperen forsøker observere to unge menneskers liv som i starten møtes over Skype, hvor det ender opp med at de to faller for hverandre. En vidunderlig reise fra Stockholms suburbia, via Amsterdam og Singapore – og tilbake til den svenske sommeren.

En av vinterens store norske dokumentarfilmer er Petter Sommer/ Jo Vemund Svendsen`s «For vi er gutta» som nettopp hentet en gjev pris på en av verdens største festivaler for dok film i København. Talentskalaen for sang og musikk blant unge utøvere, spenges og presenteres i Vetle Vongraven/ Haakons Mathisen`s Neste Generasjon filmer. Se den unge sopranen Aksel Rykkvin modig og sårbar, selvsikkert tre frem i lyset på den store scenen på Den Norske Opera.

I Bår Tyrmis film «Code of Trust» handler det om teknologien som potensielt kan forandre en hel verden. Regissør Ellen Ugelstad`s presenterte sin «work in progress» av Making Sense Together på fjorårets festival, nå er hun tilbake med filmen og tar et kraftig oppgjør med psykiatriens behandlingsmetoder i Norge. Det er en sjanse til og se regissør Egil Håskjold Larsen`s åpningsfilm fra TIFF, første gang i Fredrikstad: «Hvor man vender tilbake», en nærmest meditativ skildring av forholdet mellom menneske og natur.

Tommy Gulliksen har regissert «War of Art» hvor han har gått inn i verdens meste lukkede land og filmet, bla den kontroversielle kunstneren Morten Traaviks kunstutvekslings utfordring. Danske Mads Brügger «graver» opp saken med dødsulykken/ drapet på tidligere FN ambassadør Dag Hammarskjöld i Kongo i 1961 i «Cold Case Hammarskjöld«. Regissør Stig Andersen kommer for samtale om og vise «Munch i Helvete».

Fra Frankrike har vi Danis Parrots coole «komme ut av skapet» film OUT som fletter sammen digitale ungdommers viktigste øyeblikk til noe større. I Jakob Gottschau og Anton Breums danske film Factory of Lies får du fake news fabrikert og servert på sosiale mediers sølvfat, sponset av russiske rubler, rablet ned av trollefabrikken i St.Petersburg.

Dette er bare noe av høydepunktene fra årets program.

I alt 7 priser skal deles ut på årets Nordic /Docs.

Nordic/Docs Beste Dokumentarfilm (kort lengde, under 30 min)

Nordic/Docs Beste Dokumentarfilm (medium lengde, fra 31 til 60 min)

Nordic/Docs Beste Dokumentarfilm (lang dokumentarfilm, over 60 minutter)

FNF/Nordic/Docs Pris for Beste Dokumentarfilmfoto

Nordic/Docs Publikumspris

Nordic/Docs Special Jury Award

Nordic/Docs Ærespris