Prisvinnere 2022

Alle vi i Nordic/Docs vil rette en stor takk til årets deltakere med alle de flotte filmene som var meldt på årets festival! Her er årets prisvinnere:

DELT FØRSTEPRIS FOR BESTE DOKUMENTARFILM SPILLEFILM LENGDE:

Formørkelsen

Regi: Nataša Urban

Juryens begrunnelse:

Personlig. Upartisk. Dvelende.
Tankevekkende. Vakker. Søkende
Fortiet. Krevende. Elegant. Uredd.
Konfronterende. Poetisk. Åpen.
Fengslende. Insisterende. Ekspansiv.
Summen av dette, og mye mer, gir oss FORMØRKELSEN

Og

Kodenavn: Nagasaki

Regi: Fredrik S. Hana

Juryens begrunnelse:

Filmen som deler førsteprisen i lengste kategori er en film som forteller en historie med bruk av, som vi ser det, alle aspekter og verktøy i filmspråket på en imponerende og overbevisende måte som forsterker hovedkarakteren og hans personlige historie.

BESTE DOKUMENTARFILM MEDIUM LENGDE:

Smile og vinke

Regi: Eva Charlotte Nilsen

Juryens begrunnelse:

Filmen som vinner prisen i kategorien medium mellom 30 og 60 minutter er en film om hvordan et mikrokosmos tar oss med inn i en makrohistorie om naturens sårbarhet og koblingene mellom naturen og filmskaperen selv. Slik viser oss at vi er - og bør være klar over - koblingene som naturen mer og mer tvinger oss til å innse. Det er en global og internasjonal film med en så lokal plassering som mulig - Havet, tidevannet og bølgene og den fantastiske verden under avtrykk av gummistøvlene til filmskaperen selv.

JURYENS HEDERLIGE OMTALE:

New York 81

Regi: Jannicke Systad Jacobsen

Juryens begrunnelse:

Juryen ønsker å gi en hederlig omtale til en film som gjennom et tilsynelatende veldig lite tema klarer å snakke om noe mye større.

Gjennom samtaler og tanker rundt bakhistorien til tre personer i et gulnet fotografi forteller intervjuene noe om seg selv og hvor de er i livet akkurat i dette øyeblikket. Noe som er både humoristisk og vondt.

BESTE DOKUMENTARFILM (KORT LENGDE):

Courtesy of the Rumohr Estate

Regi: Paul Tunge

Juryens begrunnelse:

Prisen for beste film under 30 minutter går til en film som handler om ikke-levende objekter, men som filmskaperne levendegjør for publikum i et gjennomført, stilrent og samtidig lekent filmspråk. Filmskaperne har plassert kunstverkene utenfor de typiske galleriveggene. Gjennom et kamera som beveger seg iaktagende fra rom til rom og sted

til sted får vi følelsen av å selv være i rommene og betrakte kunstverkene.

NORDIC/DOCS PUBLIKUMSPRIS 2022:

Mammaen i meg

Regi: Hilde Haug

FNF/NORDIC DOCS PRIS FOR BESTE FOTO I DOKUMENTARFILM:

Gunhild Asting

for filmen Store små mennesker

Juryens begrunnelse:

Vi ønsker å gi den beste filmfotografiprisen til en rent observerende dokumentar. Det er ingen intervjuer eller regisserte situasjoner. I denne filmen har skaperne satt sin lit til situasjonene, og latt dem utfolde seg.

Filmfotografen har blitt usynlig og gitt barna tryggheten som slipper oss inn i en verden som vi aldri før har sett på film.

NORDIC/DOCS SPECIAL JURY AWARD:

Hidden Letters

Regi: Violet du Feng

Prod: Mette Cheng Munthe Kaas

Nordic Docs Special Jury Award deles ut av Nordic Docs Administration og går til en film som skildrer kvinnelig søsterskap og hemmelig kommunikasjon på en vakker og poetisk visuell måte.

NORDIC/DOCS ÆRESPRIS 2022:

Eva Charlotte Nilsen

NORDIC/DOCS ICON AWARD:

Ken Loach

NORDIC/DOCS HELT SPESIELLE 10 ÅRS JUBILEUMS ÆRESPRIS:

Fredrikstads kinosjef Jørgen Jansen Søderberg